Kulfi – lody indyjskie

104472560_1615261851972096_5831397728063949210_o

KULFI (O SMAKU PISTACJOWYM)🍦
LODY INDYJSKIE🇮🇳
Tradycyjny deser mleczny, który jest jednym z najbardziej popularnych przysmaków w Indiach szczególnie w upalne dni.🍨
Kulfi wyróżnia się aromatycznym smakiem i zapachem, gdyż dodawana jest przyprawa szafranu i kardamonu.

Składniki, które będą potrzebne do wykonania przepisu to:

Pojemność naszej 1 szklanki tj. 250ml.
• 3 szklanki mleka w proszku
• 1-2 szklanki zwykłego mleka 🥛🥛
• 3/4 szklanki śmietanki 30%
• 1/4 szklanki cukru pudru
• 1/2 łyżeczki szafranu nitki
• 1/2 łyżeczki kardamonu mielonego
• 1/2 drobno posiekane pistacje
• pojemnik lub foremki do lodów

Sposób przygotowania:

Do garnka wsypujemy mleko w proszku, wlewamy śmietankę, cały czas mieszając stopniowo dolewamy mleko. Konsystencja masy powinna być minimalnie luźniejsza od śmietany.
Następnie doprawiamy dodając szafran, kardamon i cukier puder.
Całość gotujemy na malutkim ogniu do momentu, aż masa zgęstnieje. Masę ściągamy z ognia i dodajemy drobno posiekanych pistacji.
Przestudzoną masę wlewamy do pojemnika lub specjalnych foremek do lodów i wkładamy do zamrażalnika na kilka godzin.

Składniki, które znajdziesz u nas w sklepie internetowym:

– szafran (https://www.bombaybazaar.pl/saffron-ee-1-g)
– kardamon (https://www.bombaybazaar.pl/zielony-kardamon-caly-100g)

Instagram:
@sattvaayurveda
@bombaybazaar_pl
Facebook:
Sattva Ayurveda
Bombay Bazaar – Grupa Sattva.

#sattva #sattvaayurveda #ayurveda #sattvagroup#eco #eko#ekologiczny #natural #naturalny#bombaybazaar #organic #organiczne#cosmetics #kosmetyki #indie #polska #przyprawy #lody#icecream#kulfi#potrawyindyjskie #food#jedzenie #lodyindyjskie #gotowanie
________________________________________________
KULFI (PISTACHIO TASTE) 🍦
INDIAN ICE CREAM🇮🇳
Traditional milk dessert, which is one of the most popular delicacies in India, especially on hot days
Kulfi is distinguished by its aromatic taste and aroma, as the spice of saffron and cardamom are added.

The ingredients you will need to make the recipe are:

The capacity of our 1 glass, i.e. 250ml.
• 3 cups of powdered milk
• 1-2 glasses of plain milk 🥛🥛
• 3/4 cup of 30% cream
• 1/4 cup powdered sugar
• 1/2 teaspoon of thread saffron
• 1/2 teaspoon ground cardamom
• 1/2 pistachios finely chopped
• ice cream container or molds

A method of preparing:

Pour powdered milk into the pot, pour in the cream, and gradually add the milk while stirring. The consistency of the mass should be slightly looser than cream.
Then season with saffron, cardamom and powdered sugar.
Cook the whole over a low heat until the mass thickens. Take the mass off the heat and add finely chopped pistachios.
Pour the cooled mass into a container or special ice cream molds and put it in the freezer for a few hours.

Ingredients that you can find in our online store:

– saffron (https://www.bombaybazaar.pl/saffron-ee-1-g)
– cardamom (https://www.bombaybazaar.pl/zielony-kardamon-caly-100g)

Instagram:
@sattvaayurveda
@bombaybazaar_pl
Facebook:
Sattva Ayurveda
Bombay Bazaar – Grupa Sattva.

#sattva #sattvaayurveda #ayurveda #sattvagroup#eco #eko#ekologiczny #natural #naturalny#bombaybazaar #organic #organiczne#cosmetics #kosmetyki #indie #polska #przyprawy #lody #icecream#kulfi#potrawyindyjskie #food #jedzenie #lodyindyjskie #gotowanie

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s