Odżyw i wzmocnij ciało, dzięki rasajanom.

Czy Twój organizm jest ostatnio osłabiony i podatny na infekcje i przeziębienia? A może zgodnie z naszymi wskazówkami oczyszczałaś/ oczyszczałeś ciało i intuicyjnie czujesz, że teraz przyszedł czas na jego wzmocnienie i odżywienie?

Rasajany to szczególnie bogate produkty/ pokarmy, które to właśnie odżywiają, odmładzają i nawilżają nasze tkanki a także co najważniejsze budują energię witalną – ojas.  A od tego ile mamy jej w sobie, zależy długość i jakość naszego życia, powiem więc tyle – warto! 😉

Rasajany to m.in. mleko, miód, pieprz pipali, masło klarowane ghee, Ashwagandha, Satavari, Chyawanprash….

gheee

Jest taki świetny i bardzo prosty przepis użyciem chyba wszystkim znanej kurkumy – złote mleko. Idealne do picia przed snem. Pyszne, rozgrzewające, przeciwzapalne, odżywcze.

Dlaczego z kurkumą?

Bo kurkuma jest absolutnym fenomenem medycznym. Zawiera w sobie unikalny składnik zwany kumaryną, która posiada właściwości antynowotworowe i przeciwzapalne. Genialnie oczyszcza wątrobę i nerki, a jak wiadomo bez sprawnie funkcjonujących tych organów trudno jest w ogóle mówić o zdrowiu i dobrym samopoczuciu. Kurkuma przyjmowana w odpowiedni sposób leczy zapalenia stawów i generalnie je wzmacnia. 

Kurkuma ma również właściwości regulujące poziom cholesterolu, pomagające usuwać toksyny z organizmu, usuwającące z niego śluz i uzdrawiające. Wspomaga również prawidłowe funkcjonowanie układu pokarmowego.

Kurkumę możemy używać na wiele różnych sposobów. Można już kupić kurkumę świeżą, w korzeniu. Można dodawać ją suszoną, nawet do koktajli. Niektórzy twierdzą, że aby uwolniła swoje zdrowotne właściwości powinno się do niej dodawać odrobinę czarnego pieprzu. Yogi Bhajan uczy, że aby kurkuma optymalnie uwolniła swoje właściwości zdrowotne, najlepiej jest poddać ją procesowi gotowania z wodą, przez co najmniej 8 minut. Najprościej jest chyba jednak przyjmować ją w postaci kapsułek, szczególnie, że wtedy jednorazowo dostarczamy organizmowi wyższego stężenia tej niesamowitej przyprawy.

2003-ow-turmeric-c-supl

W bombaybazaar.pl możesz kupić Turmeric w wysokim stężeniu 325mg, w połączeniu z kurkuminoidą (80mg) oraz imbirem i czarnym pieprzem właśnie. Naturalny, ekologiczny, wegetariański.

Organic Wellness – Turmeric

A teraz  już przepis na wspomniane wcześniej:

Złote Mleko, czyli idealne lekarstwo.

Działające anty-nowotworowo, wzmacniająco, przeciwzapalnie i przeciwdepresyjnie. Z dodatkiem korzenia imbiru rozgrzewa i jest genialne na wszelkie przeziębienia czy wychłodzenie organizmu. Złote mleko jest idealne nie tylko na infekcje, ale również działa wspomagająco na wzmocnienie organizmu, poprawę samopoczucia oraz… nastroju! 🙂

Składniki:

1 łyżeczka pasty z kurkumy (możesz również użyć kurkumy w proszku)

1 szklanka mleka (może być też roślinne lub kozie)

1/2 – 1 łyżka  masła klarowanego lub oleju migdałowego

miód do smaku

dodatkowo ½ szklanki wody – jeśli nie masz „Pasty z kurkumy” i używasz suchego proszku (wtedy dodaj czarny pieprz)

Można wzbogacić o imbir, cynamon, kardamon lub odrobinę gałki muszkatołowej 🙂

Wykonanie:

Do przyrządzenia „Złotego Mleka” można użyć niepasteryzowanego mleka krowiego. Ponieważ, mleko, które obecnie kupujemy w sklepach nie ma już niestety tak dobrych właściwości. Dlatego jeśli nie znasz nikogo, kto ma w posiadaniu własną krowę, możesz  zastąpić je mlekiem roślinnym (np. migdałowym, konopnym, owsianym, ryżowym, czy jaglanym).

Tłuszcz – boimy się go, ale ajurweda zaleca spożywanie dobrych tłuszczów, które są absolutnie niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania ludzkiego organizmu. Odpowiednia ich ilość wpływa nie tylko na nasze zdrowie, ale również wygląd skóry, włosów i paznokci, dobre funkcjonowanie układu hormonalnego, a także na nasze nastroje, emocje, i ogólną odporność psychofizyczną. Warto również pamiętać, że tłuszcze zwierzęce działają dokładnie odwrotnie – szkodzą.

Do Złotego Mleka oryginalnie zaleca się używanie masła klarowanego lub  oleju migdałowego.

Miód – najlepiej jest wybrać miód lipowy, akacjowy, wielokwiatowy czy spadziowy. Dodajemy go dopiero wtedy, gdy mleko przestygnie, bo wysokie temperatury niszczą jego działanie lecznicze.

Jeśli nie masz „Pasty z kurkumy” ( jej przygotowanie polega na gotowaniu jej przez około 5-7 minut aż do oparowania wody i uzyskania konsystencji dość gęstej pasty) i używasz mielonej kurkumy, to najpierw w małym rondelki zagotuj wodę, dodaj kurkumę i gotuj na średnim ogniu przez 8 minut (kurkuma musi lekko się gotować). Jeśli używasz Pasty, to możesz pominąć ten proces. Wtedy nie musisz używać wody, wystarczy, że podgrzejesz mleko, dodasz Pastę z kurkumy oraz miód i tłuszcz. Gotowe.

Istnieje mnóstwo modyfikacji Złotego Mleka. Np. na przeziębienia dodajemy do niego utarty lub pokrojony na kawałki korzeń imbiru.

Niektóre źródła podają, że dobrze jest łączyć kurkumę z odrobiną mielonego czarnego pieprzu, aby jej właściwości były jeszcze lepiej przyswajalne. Warto o tym pamiętać !

złote mleko

 

 

 

Jeden komentarz Dodaj własny

Dodaj komentarz