Kiczeri, wyjątkowe oczyszczające i rozgrzewające danie

dnia

Przyszła jesień, póki co wyjątkowo piękna i ciepła, bywają już jednak też dni, kiedy trzeba wskoczyć w ciepły sweter i na uszy mocniej naciągnąć czapkę. U mnie do tego nieustanny ruch. Wyjazdy, praca, masa spotkań, projektów. Taki ruch bywa ekscytujący i odżywczy, bywa też jednak dość męczący i … zaburzający Vatę. Przez co czuje się roztargniona, chaotyczna, trudniej jest mi się skupić…

Tak działa element powietrza, czyli wspomniana już wcześniej Vata.

Jest takie danie lekkostrawne, łatwe i szybkie do przygotowania, pełnowartościowe, uniwersalne. Jedno z moich ulubionych.

Kiczeri, bo o nim mowa, to połączenie lekkiego i łatwostrawnego ryżu basmati z fasolką mung dal ( żółtej, obranej ze skórki i w połówkach. Najlżejszej i najbardziej lekkostrawnej formy białka roślinnego) oraz przypraw. Tylko tyle i aż tyle.

Ja jadam je na obiad, na kolację. Często pakuję również do termosu i biorę na wynos. Idealnie sprawdza się w podróży.

Dodając przyprawy i dodatki ( warzywa), które lubimy najbardziej, możemy dopasować smak pod siebie i swoje gusta 🙂

Oprócz tego konsystencja tego dania jest zmienna, przez co możesz je przygotować tak, jak lubisz najbardziej:

– jeśli dodasz więcej wody, wyjdzie gęsta zupa,

– mniej wody, wyjdzie potrawka gęsta i sycąca,

– jeśli dodasz warzywa, szczególnie dobre są twarde takie jak marchew, kalafior, ziemniak, masz już pełen posiłek.

 

Składniki na 3 – 4 porcje

  • 1 filiżanka (ok. 100 g) ryżu Basmati
  • 1 filiżanka (ok. 100 g) mung dalu – w gruncie rzeczy chodzi tu o proporcję ryżu i mung dalu 1:1
  • 6-10 filiżanek gorącej wody z czajnika ( zależy od konsystencji, którą chcemy uzyskać)
  • 1 łyżka masła klarowanego
  • 1 łyżeczka czarnej gorczycy
  • 1 łyżeczka kopru włoskiego
  • 1/2 łyżeczki kurkumy
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczki pieprzu ziołowego
  • 1/2 łyżeczki słodkiej czerwonej papryki
  • Warzywa do wyboru ( 1 -2 rodzaje) np. marchewka, brukselka, kalafior, burak, szpinak …
  • Można podać z ćwikłą lub np z surówką z rukoli i kiszonej kapusty ( jedynym ograniczeniem jest nasza wyobraźnia 😉 ) .
  1. Ryż i dal przepłukać na sitku, a następnie odcedzić. Można również odstawić wcześniej do namoczenia na minimum 30 minut ( wtedy będzie jeszcze delikatniejsze)
  2. W garnku o grubym dnie rozgrzać masło. Robimy to uważnie, żeby masło miało odpowiednią temperaturę i nie spaliło się ( po chwili dodać kmin w ziarnach, gorczycę a następnie ryż i mung dal. Dobrze wymieszać.
  3. Dolać gorącą wodę, kurkumę, pozostałe przyprawy i sól do smaku.
  4. Gotować na wolnym ogniu około 30-45 min, aż ziarenka ryżu i dalu dobrze się rozgotują do półpłynnej konsystencji. W takiej postaci kicheri jest najbardziej lekkostrawne.

Dobrze smakuje z rukolą lub świeżą kolendrą, odrobiną masła klarowanego.

Testujcie, próbujcie i dajcie znać jak smakowało 🙂

Chcesz kupić mung dal, ryż, masło ghee, przyprawy?

Zajrzyj do naszego sklepu Bombay Baazar!

20170504_132955

Jeden komentarz Dodaj własny

Dodaj komentarz