Przyszła jesień, póki co wyjątkowo piękna i ciepła, bywają już jednak też dni, kiedy trzeba wskoczyć w ciepły sweter i na uszy mocniej naciągnąć czapkę. U mnie do tego nieustanny ruch. Wyjazdy, praca, masa spotkań, projektów. Taki ruch bywa ekscytujący i odżywczy, bywa też jednak dość męczący i … zaburzający Vatę. Przez co czuje się roztargniona, chaotyczna, trudniej jest mi się skupić…
Tak działa element powietrza, czyli wspomniana już wcześniej Vata.
Jest takie danie lekkostrawne, łatwe i szybkie do przygotowania, pełnowartościowe, uniwersalne. Jedno z moich ulubionych.
Kiczeri, bo o nim mowa, to połączenie lekkiego i łatwostrawnego ryżu basmati z fasolką mung dal ( żółtej, obranej ze skórki i w połówkach. Najlżejszej i najbardziej lekkostrawnej formy białka roślinnego) oraz przypraw. Tylko tyle i aż tyle.
Ja jadam je na obiad, na kolację. Często pakuję również do termosu i biorę na wynos. Idealnie sprawdza się w podróży.
Dodając przyprawy i dodatki ( warzywa), które lubimy najbardziej, możemy dopasować smak pod siebie i swoje gusta 🙂
Oprócz tego konsystencja tego dania jest zmienna, przez co możesz je przygotować tak, jak lubisz najbardziej:
– jeśli dodasz więcej wody, wyjdzie gęsta zupa,
– mniej wody, wyjdzie potrawka gęsta i sycąca,
– jeśli dodasz warzywa, szczególnie dobre są twarde takie jak marchew, kalafior, ziemniak, masz już pełen posiłek.
Składniki na 3 – 4 porcje
- 1 filiżanka (ok. 100 g) ryżu Basmati
- 1 filiżanka (ok. 100 g) mung dalu – w gruncie rzeczy chodzi tu o proporcję ryżu i mung dalu 1:1
- 6-10 filiżanek gorącej wody z czajnika ( zależy od konsystencji, którą chcemy uzyskać)
- 1 łyżka masła klarowanego
- 1 łyżeczka czarnej gorczycy
- 1 łyżeczka kopru włoskiego
- 1/2 łyżeczki kurkumy
- 1/2 łyżeczki soli
- 1/2 łyżeczki pieprzu ziołowego
- 1/2 łyżeczki słodkiej czerwonej papryki
- Warzywa do wyboru ( 1 -2 rodzaje) np. marchewka, brukselka, kalafior, burak, szpinak …
- Można podać z ćwikłą lub np z surówką z rukoli i kiszonej kapusty ( jedynym ograniczeniem jest nasza wyobraźnia 😉 ) .
- Ryż i dal przepłukać na sitku, a następnie odcedzić. Można również odstawić wcześniej do namoczenia na minimum 30 minut ( wtedy będzie jeszcze delikatniejsze)
- W garnku o grubym dnie rozgrzać masło. Robimy to uważnie, żeby masło miało odpowiednią temperaturę i nie spaliło się ( po chwili dodać kmin w ziarnach, gorczycę a następnie ryż i mung dal. Dobrze wymieszać.
- Dolać gorącą wodę, kurkumę, pozostałe przyprawy i sól do smaku.
- Gotować na wolnym ogniu około 30-45 min, aż ziarenka ryżu i dalu dobrze się rozgotują do półpłynnej konsystencji. W takiej postaci kicheri jest najbardziej lekkostrawne.
Dobrze smakuje z rukolą lub świeżą kolendrą, odrobiną masła klarowanego.
Testujcie, próbujcie i dajcie znać jak smakowało 🙂
Chcesz kupić mung dal, ryż, masło ghee, przyprawy?
Zajrzyj do naszego sklepu Bombay Baazar!
Jeden komentarz Dodaj własny