Onion pakora, czyli cebula w cieście :)

Pakora (lub pakoda) to popularne danie kuchni indyjskiej, polegające na smażeniu różnego rodzaju składników (jak warzywa, np. kalafior, cebula, ziemniaki, itd, chleb, jajka, kurczak, a także paneer czy nawet tofu) w cieście z mąki z ciecierzycy. Dziś pora na ten popularny street food, czyli pakorę z cebuli. Świetnie są ją chrupie, zdecydowanie lepsza od chipsów czy krakersów. Najlepiej smakuje maczana w sosie. 

cebula.jpg

2 duże czerwone cebule                                                                                                                        1 łyżeczka soli                                                                                                                                        1 łyżeczka mielonego kuminu
1 łyżeczka mielonej kozieradki
¾ łyżeczki kurkumy
½ łyżeczki chili
½ łyżeczki czosnku granulowanego
¼ łyżeczka cynamonu                                                                                                                            Ok. 1/3 szklanki mąki z ciecierzycy (besan, garam flour)                                                            Ok. 1/3 szklanki wody                                                                                                                            Olej z pestek winogron lub olej rzepakowy do smażenia

Cebule siekamy na plastry o grubości ok. 0,5cm. Przekładamy do dużej miski i wyrabiamy dłońmi wraz z solą, by plastry porozdzielały się na poszczególne krążki. Wsypujemy mąkę z ciecierzycy, przyprawy i mieszamy, by dokładnie pokryła całą cebule. Następnie wlewamy po trochu wody, by całość zrobiła się kleista. Nie chodzi nam tutaj o cebule zanurzona w cieście, lecz by pokryła się ona kleistą warstwa mąki z wodą.

Rozgrzewamy olej do głębokiego smażenia. Gdy będzie gorący, wykładamy (np. widelcem), porcje cebuli. Nie ma tutaj problemu z formowaniem konkretnego kształtu – wykładamy po prostu cebule partiami, „jak leci”, byle nie za dużo na raz. Każda porcję smażymy na złoto i chrupko, odsączamy na ręczniku papierowym.

Smacznego !

 

Przepis inspirowany blogiem http://passionfruit.blox.pl i jadłonomia.pl

Produkty do przyrządzenia tego przepisu kupisz tutaj:

Mąka z ciecierzycy

Sól himalajska

Przyprawy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Connecting to %s