CHICKEN KORMA 🐔

korma-3856046_1920
Kuchnia Indyjska jest sztuka kulinarną Indii, obejmującą kuchnię hinduską.🇮🇳
Kochani poznajcie kolejna znaną potrawę – Chicken Korma🐔
Głównymi składnikami dania są przyprawy takie jak kminek i kolendra oraz mięso i jogurt naturalny. Podstawą w chcken korma jest marynowane mięso. 🍗
Jak przygotować taką potrawę?🤔
Poniżej znajdziesz listę składników jak i sposób przygotowania.
Składniki:
1kg piersi z kurczaka (pokrojone w kosteczkę o wielkości 2cm)🍗
200g jogurtu naturalnego
2 łyżki masła klarowanego (Ghee)🧈
2 cebule🧅
3 ząbki czosnku 🧄
3 łyżeczki startego imbiru
1 łyżeczka mielonego kardamonu, kminu rzymskiego, kolendry, kurkumy, garam masala oraz gałki muszkatołowej
1/2 łyżeczki chilli w proszku🌶️ oraz mielonych goździków
2 łyżki cukru
3 liście laurowe 🌿
450 ml mleka kokosowego
300 ml wody💧
120g mielonych migdałów
szczypta szafranu
sól i pieprz 🧂
Sposób przygotowania:
Pokrojonego kurczaka mieszamy w misce razem z jogurtem , nastepnie owijamy miskę folią spożywczą i odstawiamy na całą noc do lodówki.
Na patelni rozgrzewamy masło klarowane, dodajemy pokrojoną w dużą kostkę cebulę, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz starty imbir. Smażymy, aż cebula się zeszkli.
Następnie dodajemy przyprawy, poza szafranem. Mieszamy przez ok. 2-3 minuty, ciągle mieszając. Po danym czasie wlewamy mleko kokosowe i mieszamy. Potem dodajemy zmielone migdały, szafran i liście laurowe, mieszamy. Pozostawiamy na 15 minut na średnim odniu, od czasu do czasu zamieszać.
Po 15 minutach dodajemy wodę, aby sos nie był zbyt gęsty, mieszamy i zestawiamy z kuchenki. Wyciagamy liście laurowe i zawartość miksujemy na gładką konsystencję w misce.
Patelnię ponownie stawiamy na ogień i dodajemy zamarynowanego kurczaka.
Gotujemy przez ok. 20 minut, doprawiajc solą i pieprzem.
Jeśli zaciekawił Cię nasz przepis, to zapraszamy do naszego sklepu internetowego, gdzie zakupisz następujące produkty:
Masło klarowane – Ghee🧈
Chilli w proszku🌶️
Goździk mielony
Liść laurowy🌿
Mleko kokosowe
Szafran
Koniecznie odwiedź nasze strony internetowe:
Instagram:
Facebook:

Indian Cuisine is the culinary art of India, encompassing Indian cuisine🇮🇳
Dear friends, meet another well-known dish – Chicken Korma
The main ingredients of the dish are spices such as cumin and coriander, as well as meat and natural yoghurt. The basis in chcken korma is marinated meat. 🍗
How to prepare such a dish? 🤔
Below you will find a list of ingredients and the preparation method.
Ingredients:
1 kg of chicken breast (cut into 2 cm cubes) 🍗
200g of natural yoghurt
2 tablespoons clarified butter (Ghee) 🧈
2 onions🧅
3 cloves of garlic 🧄
3 teaspoons of grated ginger
1 teaspoon ground cardamom, cumin, coriander, turmeric, garam masala and nutmeg
1/2 teaspoon chilli powder🌶️ and ground cloves
2 tablespoons of sugar
3 bay leaves 🌿
450 ml of coconut milk
300 ml of water💧
120g of ground almonds
a pinch of saffron
salt and pepper 🧂
A method of preparing:
Mix the chopped chicken in a bowl with the yoghurt, then wrap the bowl with cling film and leave it overnight in the fridge.
Heat the clarified butter in a frying pan, add the diced onion, garlic pressed through the press and grated ginger. Fry until the onion is translucent.
Then add spices, except saffron. We mix for about 2-3 minutes, stirring constantly. After the given time, pour in coconut milk and mix. Then add ground almonds, saffron and bay leaves and mix. Leave for 15 minutes on a medium shade, stir from time to time.
After 15 minutes, add water so that the sauce is not too thick, mix it and combine it from the stove. Take out bay leaves and mix the contents in a bowl until smooth.
Put the pan on the fire again and add the marinated chicken.
Cook for about 20 minutes, seasoning with salt and pepper.
If you are interested in our recipe, please visit our online store, where you can buy the following products:
Clarified butter- Ghee🧈
Chilli powder🌶️
Clove powder
Bay leaf🌿
Coconut milk
Saffron
Be sure to visit our websites:
Instagram:
Facebook:

Dodaj komentarz