Jest to tajny przepis z Cafe La Ruina i Raj na poznańskiej Śródce. Właścicielka lokalu- Pani Monika, przyciągnęła niejednego gościa sernikiem z mango. Przepis jest bardzo prosy, wystarczy kupić mango pulpę (którą znajdziesz tutaj->SATTVA FOODS MANGO PULPA– jest ona wytwarzana z mango gatunku Kesar, które charakteryzuje się słodkim smakiem i pięknym pomarańczowym kolorem) oraz twaróg sernikowy i możemy działać!
Do stworzenia pysznego deseru, którym możesz poczęstować siebie, swoją rodzine, a nawet i sąsiadów (możesz też zjeść sama:D) potrzebujesz:
Sernik z mango – masa (składniki najlepiej zostawić w temperaturze pokojowej ok. 3h przed przygotowywaniem) :
- 1 kg mielonego twarogu (zmielonego półtłustego albo bardzo gęstego wiaderkowego)
- 35 g mąki ziemniaczanej (ok. 3 łyżki)
- 4 wiejskie jajka
- 270 ml słodzonego mleka zagęszczonego (ciut ponad 1 szklanka)
- 200 g kwaśnej, gęstej śmietany 18%
- 600-650 g pulpy z mango (puree z puszki)
- szczypta soli
Sernik z mango – kruchy spód:
- 130 g mąki pszennej (niepełna szklanka)
- 75 g masła (mniej niż pół kostki)
- 65 g drobnego cukru (ok. 5-6 łyżek)
- 20 g kakao (ok. 3 łyżki)
- szczypta soli
Sernik z mango – klajdra śmietanowa:
- 300-400 g kwaśnej, gęstej śmietany 18%
- 4 łyżki cukru pudru
- 2 łyżki pulpy mango
Kruchy spód: Masło rozpuszczamy w rondelku, a mąkę, cukier, kakao i sól mieszamy razem. Zalewamy masłem i zagniatamy jak na kruszonkę.
Wilgotne okruchy przekładamy do tortownicy o średnicy ok. 26 cm (spód wyłożony papierem) i uklepujemy je mocno na dnie. Wkładamy tortownicę do lodówki, a w tym czasie piekarnik nagrzewamy do 200°C (bez termoobiegu, grzanie góra-dół).
Schłodzony spód wkładamy do piekarnika i pieczemy przez 10 minut. Następnie odstawiamy do przestudzenia.
Masa: Twaróg miksujemy, dodając po kolei po jednym jajku. Następnie dodajemy mąkę ziemniaczaną i szczyptę soli.
Miksujemy na wolnych obrotach. Dodajemy śmietanę, a następnie wlewamy powoli mleko skondensowane – cały czas miksując na małych obrotach. Na końcu dodajemy pulpę z mango.
Masę wlewamy na podpieczony spód – jest dość rzadka i powinna zajmować prawie całą tortownicę. Wkładamy do piekarnika i pieczemy ok. 60-75 minut w 160°C (bez termoobiegu, grzanie góra-dół).
Po upieczeniu piekarnik wyłączamy i zostawiamy w nim sernik na 10-15 minut. Następnie lekko uchylamy drzwiczki i pozostawiamy do całkowitego wystudzenia.
Klajdra śmietanowa: śmietanę mieszamy z cukrem pudrem – przekładamy na całkowicie wystudzony sernik (!). Na wierzchu robimy kleksy z pulpy mango i robimy wzory wykałaczką.
Gotowy sernik wkładamy na co najmniej 3-4 godziny do lodówki, a najlepiej na całą noc. Odkrawamy nożem od brzegów tortownicy i kroimy na kawałki.
SMACZNEGO!:)

-oczyszczają z toksyn,
-usuwają rtęć i ołów z organizmu,
-poprawiają pracę wątroby i nerek,
-są silnym antyoksydantem,
-regulują pracę układu pokarmowego,
-dbają o układ naczyniowo-sercowy
-łagodzą stany zapalne
-polepszają samopoczucie:)
Zapraszam do sklepu Bombay Bazaar, gdzie można dostać najlepszej jakości indyjskie produkty, w tym nowość marki Sattva Foods- Kesar mango pulpę oraz naczynia miedziane.
Kilka popularnych gatunków mango w Indiach, zależnych od miejsca pochodzenia: