Legendarny sernik z mango!

dnia

Jest to tajny przepis z Cafe La Ruina i Raj na poznańskiej Śródce. Właścicielka lokalu- Pani Monika, przyciągnęła niejednego gościa sernikiem z mango. Przepis jest bardzo prosy, wystarczy kupić mango pulpę (którą znajdziesz tutaj->SATTVA FOODS MANGO PULPA– jest ona wytwarzana z mango gatunku Kesar, które charakteryzuje się słodkim smakiem i pięknym pomarańczowym kolorem) oraz twaróg sernikowy i możemy działać! 

WhatsApp Image 2020-05-04 at 14.12.37

Do stworzenia pysznego deseru, którym możesz poczęstować siebie, swoją rodzine, a nawet i sąsiadów (możesz też zjeść sama:D) potrzebujesz:

Sernik z mango – masa (składniki najlepiej zostawić w temperaturze pokojowej ok. 3h przed przygotowywaniem) :

  • 1 kg mielonego twarogu (zmielonego półtłustego albo bardzo gęstego wiaderkowego)
  • 35 g mąki ziemniaczanej (ok. 3 łyżki)
  • 4 wiejskie jajka
  • 270 ml słodzonego mleka zagęszczonego (ciut ponad 1 szklanka)
  • 200 g kwaśnej, gęstej śmietany 18%
  • 600-650 g pulpy z mango (puree z puszki)
  • szczypta soli

Sernik z mango – kruchy spód:

  • 130 g mąki pszennej (niepełna szklanka)
  • 75 g masła (mniej niż pół kostki)
  • 65 g drobnego cukru (ok. 5-6 łyżek)
  • 20 g kakao (ok. 3 łyżki)
  • szczypta soli

Sernik z mango – klajdra śmietanowa:

  • 300-400 g kwaśnej, gęstej śmietany 18%
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 2 łyżki pulpy mango

WhatsApp Image 2020-05-04 at 14.12.41

Kruchy spód: Masło rozpuszczamy w rondelku, a mąkę, cukier, kakao i sól mieszamy razem. Zalewamy masłem i zagniatamy jak na kruszonkę.

Wilgotne okruchy przekładamy do tortownicy o średnicy ok. 26 cm (spód wyłożony papierem) i uklepujemy je mocno na dnie. Wkładamy tortownicę do lodówki, a w tym czasie piekarnik nagrzewamy do 200°C (bez termoobiegu, grzanie góra-dół).

Schłodzony spód wkładamy do piekarnika i pieczemy przez 10 minut. Następnie odstawiamy do przestudzenia.

Masa: Twaróg miksujemy, dodając po kolei po jednym jajku. Następnie dodajemy mąkę ziemniaczaną i szczyptę soli.

Miksujemy na wolnych obrotach. Dodajemy śmietanę, a następnie wlewamy powoli mleko skondensowane – cały czas miksując na małych obrotach. Na końcu dodajemy pulpę z mango.

Masę wlewamy na podpieczony spód – jest dość rzadka i powinna zajmować prawie całą tortownicę. Wkładamy do piekarnika i pieczemy ok. 60-75 minut w 160°C (bez termoobiegu, grzanie góra-dół).

Po upieczeniu piekarnik wyłączamy i zostawiamy w nim sernik na 10-15 minut. Następnie lekko uchylamy drzwiczki i pozostawiamy do całkowitego wystudzenia.

Klajdra śmietanowa: śmietanę mieszamy z cukrem pudrem – przekładamy na całkowicie wystudzony sernik (!). Na wierzchu robimy kleksy z pulpy mango i robimy wzory wykałaczką.

Gotowy sernik wkładamy na co najmniej 3-4 godziny do lodówki, a najlepiej na całą noc. Odkrawamy nożem od brzegów tortownicy i kroimy na kawałki.

SMACZNEGO!:)

WhatsApp Image 2020-05-04 at 14.12.40
Bardzo często używam naczyń miedzianych, ponieważ kierując się zdrowym stylem
życia oraz dbaniem o zdrowie i odporność staram się stosować naturalne
rozwiązaniaZ wyjątkowych właściwości miedzi od wieków czerpią wyznawcy
Ajurwedy. 
Działanie naczyń miedzianych:
-hamują rozwój bakterii, wirusów i grzybów

-oczyszczają z toksyn,

-usuwają rtęć i ołów z organizmu,

-poprawiają pracę wątroby i nerek,

 -są silnym antyoksydantem,

-regulują pracę układu pokarmowego,

-dbają o układ naczyniowo-sercowy

-łagodzą stany zapalne

-polepszają samopoczucie:)

Zapraszam do sklepu Bombay Bazaar, gdzie można dostać najlepszej jakości indyjskie produkty, w tym nowość marki Sattva Foods- Kesar mango pulpę oraz naczynia miedziane.

 

Nowość-6

Kilka popularnych gatunków mango w Indiach, zależnych od miejsca pochodzenia:

WhatsApp Image 2020-05-04 at 14.12.42 (1)

 

Dodaj komentarz