Słowo przyprawa pochodzi od francuskiego słowa „espice”, które z czasem przekształciło się w „epice”, będące łacińskim wyrazem odnoszącym się do wyglądu, rodzaju oraz typu. Już w 1000 roku p.n.e w Chinach, Korei i Indiach medycyna oparta była na ziołolecznictwie. Wczesne zastosowania ziół i przypraw związane były z magią, medycyną, religią, tradycją oraz z konserwowaniem żywności.
Poza walorami smakowymi przyprawy posiadają właściwości lecznicze. Na przykład cynamon działa antynowotworowo oraz wspomaga trawienie; kurkuma oczyszcza organizm z toksyn, poprawia prace system immunologicznego jak i reguluje procesy przemiany materii.
Warto wypróbować indyjskich mieszanek dedykowanych specjalnie do różnych dań. Świetnie się sprawdzą w przypadku, kiedy nie jesteśmy w temacie ‚kuchni Indyjskiej’, ale uwielbiamy ją i chcemy spróbować upichcić coś nowego i smacznego w domu:)
Poniżej spis kilku mieszanek, które są bardzo popularne w Indiach. Jest to duże ułatwienie w kuchni, ponieważ mieszanki są gotowe, przy czym skład jest naturalny:
1. CHANA MASALA
‚Chana’, czyli ciecierzyca. Jak sama nazwa wskazuje, jest to mieszanka dodawana do potraw z cieciorką. Jest troche pikantna i kwaskowata, idealna do potraw strączkowych:)
2. GARAM MASALA
Jest to absolutny klasyk. ‚Garam’ oznacza w hindi gorący, ze względu na zawartość przypraw korzennych. Jedna z najpopularniejszych indyjskich mieszanek, dzięki szerokiemu zastosowaniu. Świetnie smakuje z daniami mięsnymi (jak kurczak) oraz potrawami, w których są grzyby, czy tofu. Nie jest ostra w smaku.
Bardzo interesująca mieszanka, która w połączeniu z odrobiną wody daje nam miętowy sos! Jest niezastąpiony jako dodatek do przekąsek np. pakora (smażone w cieście i przyprawach warzywa) oraz samosa (smażone indyjskie pierogi z masą ziemniaczaną, orzechami nerkowca, groszkiem i przyprawami). Polecamy spróbować sosu miętowego w zestawieniu z sosem tamaryndowym.
A skoro mowa o przekąskach… Pakora to przepyszna przekąska, idealna na grilla, imprezę czy przyjęcie. Jest bardzo prosta do wykonania. Krojone warzywa takie jak cebula, brokuł czy ziemniaki zanurzamy w cieście z besan (mąka z cieciorki) wraz z mieszanką przypraw i smażymy. Polecamy serwować z miętowym sosem:)
Pakora:
- ½ szklanki mąki z ciecierzycy
- ½ szklanki wody
- 1-2łyż. mieszanki Pakora Masala
- olej do smażenia
- ulubione warzywa pokrojone w kostkę/ plasterki (np. ziemniak, cebula, kalafior, brokuł)
- Mąkę mieszamy z wodą i mieszanką przypraw, odstawiamy na 20min.
- Po tym czasie sprawdzamy ciasto (musi być konsystencji gęstej śmietany)- jeśli nie, czekamy dłużej/dodajemy więcej mąki.
- W garnku/ew. na patelni nagrzewamy olej w takiej ilości, żeby po wrzuceniu warzyw były całe zanurzone. Kiedy olej porządnie się nagrzeje obtaczamy warzywa w cieście i zanurzamy do oleju. Smażymy na średnim ogniu ok. 4 min.
- Usmażone pakora kładziemy na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym, żeby pozbyć sie nadmiaru oleju.
- Serwujemy z sosem tamaryndowym i miętowym:)