Aloo paratha- Indyjski chlebek z ziemniakami

dnia

W Indiach występują różne rodzaje paratha (indyjskiego chlebka), często wypełnione są warzywami (jak ziemniaki, szpinak), jajkiem albo paneer (indyjski ser).

methi-aloo-paratha-punjabi-1-1

Przepis jest bardzo prosty i szybki do wykonania. Paratha świetnie nadaje się na każdą pore dnia- jest pyszny, sycący i pożywny. Potrzebne do tego będą:

(1szkl=250ml)

Placek:

  • mąka pszenna2 szkl.
  • woda- ok. 1/2szkl.
  • olej- 1 łyż.
  • sól- 1/4 łyże

Farsz:

 

  1. Do dużej miski wsyp mąkę, dodaj sól, olej i ciepłą (nie gorącą) wodę. Wymieszaj i zagnieć ciasto przez ok 8 min. Po tym czasie zostaw chlebek przykryty ściereczką na ok. 20min.
  2. Ziemniaki dokładnie rozgnieść praską, tak aby nie pozostały grudki. Posiekaj cebule bardzo drobno i dodaj do ziemniaków. Wsyp wszystkie przyprawy (chilli, kozieradka, Garam Masala, mango w proszku, sól) i dokładnie wymieszaj.
  3. Ciasto zagniataj przez chwile, po czym rozwałkuj na grubość ok 0,5cm. Wykrajaj kółka o średnicy ok 13cm (albo większe jeśli chcesz żeby Twój chlebek był większy). Na środek dodaj ok 1łyż masy, po czym zawiń ciasto tak, aby schować w środku cały farsz. Taką kulkę z farszem rozwałkuj, tak aby ziemniaki nie wyszły na zewnątrz.
  4. Na rozgrzanej dużej patelni z ghee (masło klarowane) smaż chlebek na złoty kolor przewracając go co jakiś czas na drugą stronę .

Podawaj z miętowym sosem i mango w marynacie (jeśli lubisz ostry smak).

 

Smacznego!:)

 

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s