W Indiach występują różne rodzaje paratha (indyjskiego chlebka), często wypełnione są warzywami (jak ziemniaki, szpinak), jajkiem albo paneer (indyjski ser).
Przepis jest bardzo prosty i szybki do wykonania. Paratha świetnie nadaje się na każdą pore dnia- jest pyszny, sycący i pożywny. Potrzebne do tego będą:
(1szkl=250ml)
Placek:
- mąka pszenna– 2 szkl.
- woda- ok. 1/2szkl.
- olej- 1 łyż.
- sól- 1/4 łyże
Farsz:
- ziemniaki- 2 średnie, obrane i ugotowane
- cebula- 1 mała
- chilli w proszku- 1 szczypta (lub wg preferencji)
- Garam Masala– 1/4 łyże.
- suszone liście kozieradki– 1/2 łyże
- mango w proszku– 1/4 łyże.
- kmin rzymski w proszku- 1/4 łyże.
- ghee- do smażenia
- Do dużej miski wsyp mąkę, dodaj sól, olej i ciepłą (nie gorącą) wodę. Wymieszaj i zagnieć ciasto przez ok 8 min. Po tym czasie zostaw chlebek przykryty ściereczką na ok. 20min.
- Ziemniaki dokładnie rozgnieść praską, tak aby nie pozostały grudki. Posiekaj cebule bardzo drobno i dodaj do ziemniaków. Wsyp wszystkie przyprawy (chilli, kozieradka, Garam Masala, mango w proszku, sól) i dokładnie wymieszaj.
- Ciasto zagniataj przez chwile, po czym rozwałkuj na grubość ok 0,5cm. Wykrajaj kółka o średnicy ok 13cm (albo większe jeśli chcesz żeby Twój chlebek był większy). Na środek dodaj ok 1łyż masy, po czym zawiń ciasto tak, aby schować w środku cały farsz. Taką kulkę z farszem rozwałkuj, tak aby ziemniaki nie wyszły na zewnątrz.
- Na rozgrzanej dużej patelni z ghee (masło klarowane) smaż chlebek na złoty kolor przewracając go co jakiś czas na drugą stronę .
Podawaj z miętowym sosem i mango w marynacie (jeśli lubisz ostry smak).
Smacznego!:)