Przepyszne desery z Mango🥭

mango-321071_1920

Mango to egzotyczny owoc, którego właściwości i wartości odżywcze doceniono już 4 tysiące lat temu w Indiach.

Mango Zawiera związki aktywnie biologicznie, które łagodzą stany zapalne i zapobiegają przed rozwojem nowotworów oraz cechuje się dużą zawartością beta-karotenu, związku chroniącego skórę przed działaniem promieni UV.

Korzyści zdrowotne:

🥭jest bogatym źródłem witaminy C i witamin z grupy B, które wzmacniają system nerwowy i odpornościowy

🥭zawiera witaminę A i E, które korzystnie wpływają na kondycję skóry i zdrowie oczu

🥭jest bogaty w miedź, potas i magnez (wysoka zawartość potasu pomaga utrzymać prawidłowe ciśnienie krwi)

🥭dzięki dużej zawartości witaminy C, mango ułatwia przyswajanie żelaza pochodzącego z produktów roślinnych

🥭spowalnia wzrost komórek nowotworowych (szczególnie raka piersi i okrężnicy)

🥭jest źródłem błonnika pokarmowego (który obniża poziom cholesterolu we krwi)

Istnieje wiele odmian mango, na szczególną uwagę zasługuję mango kesar– pochodzące z Gujaratu, którego smak opisywany jest jako idealny balans kwaśności i słodyczy.

Sattva Foods poszerzyła swoją ofertę o przepyszną nowość- Kesar Mango Pulpa, która produkowana jest z dojrzałych w słońcu owoców mango. W puszce znajduje się najbardziej wartościowa część dojrzałego owocu czyli miąższ. Smak prawdziwego mango i słodkość to to, co wyróżnia produkt od Sattva Foods.

A oto kilka przepisów:

mango-ice-cream-2194057_1920

Lody z mango:

🥭W dużej misce wymieszaj trzepaczką mango pulpę, sól, śmietanę kremówke oraz skondensowane mleko. Dodaj mleko w proszku i ponownie wymieszaj na gładką masę.

🥭Masę przelej do pojemniczków na lody, włóż do zamrażalki na kilka godzin/ do czasu aż lody będą zamrożone.


Sernik na zimno z mango:

Składniki na spód:

  • 150 g ciastek pełnoziarnistych typu digestive (lub innych zbożowych, owsianych itp.)
  • 40 g masła, roztopionego

🥭Ciastka i masło umieścić w malakserze i zmiksować do momentu otrzymania masy ciasteczkowej o konsystencji mokrego piasku. W przypadku braku malaksera – ciastka umieścić w mocnym woreczku (np. z zapięciem) i uderzać mocno wałkiem lub tłuczkiem, do ich pokruszenia, na końcu połączyć z roztopionym masłem.

🥭Formę o średnicy 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia, sam spód. Masę ciasteczkową wysypać na spód formy, wyklepać z niej spód, wyrównując łyżką.

Masa serowa:

  • 400 g twarogu półtłustego lub tłustego, zmielonego trzykrotnie
  • 500 g mango pulpy marki Sattva Foods
  • 2 łyżki świeżo wyciśniętego soku z cytryny
  • 130 g cukru pudru
  • 22 g żelatyny w proszku (7 łyżeczek*)
  • 70 ml zimnej wody
  • 300 ml śmietany kremówki, schłodzonej

* 1 łyżeczka zawsze o pojemności 5 ml

Wszystkie składniki, oprócz śmietany kremówki, powinny być w temperaturze pokojowej.

🥭W misie miksera umieścić twaróg, pulpę z mango, sok z cytryny i cukier. Zmiksować (końcówki miksera do ubijania białek) do otrzymania jednolitej, bezgrudkowej masy.

🥭Żelatynę w proszku zalać 70 ml zimnej wody, odstawić na 10 minut do napęcznienia. Postawić na palniku i podgrzewać, mieszając, do całkowitego rozpuszczenia się żelatyny lub podgrzać w mikrofali. Nie doprowadzać do wrzenia (żelatyna straci swoje właściwości żelujące). Zdjąć z palnika i lekko przestudzić.

🥭Do jeszcze lekko ciepłej żelatyny dodać łyżkę masy serowej, dokładnie rozprowadzić. Dodać kolejne 2 łyżki i znowu wymieszać, obserwując, czy nie ma grudek. Tak zaprawioną żelatynę dodać do masy serowej i natychmiast zmiksować, do połączenia.

🥭W osobnym naczyniu umieścić schłodzoną śmietanę kremówkę. Ubić do sztywności. Dodać ją do masy serowej, w dwóch turach i delikatnie wymieszać z masą serową.

🥭Na spód ciasteczkowy wyłożyć masę serową. Wyrównać szpatułką. Schłodzić w lodówce, do całkowitego stężenia masy serowej, najlepiej przez noc.

Ponadto:

  • 150 ml śmietany kremówki 36%, schłodzonej
  • 1 łyżeczka cukru pudru
  • 1 marakuja (opcjonalnie)
  • ziarenka z 1/4 granata
  • kilka plasterków ze świeżego mango

🥭Śmietanę kremówkę ubić z cukrem pudrem. Wyłożyć na schłodozny sernik. Z marakui wydrążyć pulpę i polać po bitej śmietanie. Posypać ziarenkami granata. Ozdobić wstążkami ze świeżego mango.


Mango deser z chia

Składniki (porcja na jedną osobę)
  • łyżka nasion chia
  • 100 ml mleczka kokosowego
  • 50 ml wody
  • łyżka ksylitolu lub nieco mniej cukru
  • 200 ml pulpy z mango

🥭Nasionka zalewamy wrzątkiem. Gdy nieco przestygną i zaczną pęcznieć dodajmy cukier i mleko kokosowe, dokładnie mieszamy i wstawiamy do lodówki. Gdy po godzinie, gdy krem zrobi się gęsty, dodajemy do niego pulpę z mango. Deser gotowy.

Ilość pulpy mango zależy od naszych upodobań.


dessert-4013009_1920

Mango Lassi:

🥭Zblenduj mango pulpe, jogurt, cukier/miód, lód, kardamon.

🥭Dodaj mleko i wymieszaj ponownie.

*lassi świetnie komponuje się z pokruszonymi migdałami i listkiem świeżej mięty


mango-3380631_1920

Mango pulpa świetnie sprawdza się również jako deser sam w sobie! Schłodzona pulpa z dodatkiem owoców umili dzień każdemu:)

Nie wierzysz? Przekonaj się sama:)

 

x_x

Sprawdź również:

BALSAM DO UST MANGO marki Sattva

ŻEL POD PRYSZNIC MANGO marki Sattva

SZAMPON DO WŁOSÓW MANGO marki Sattva

ODŻYWKA DO WŁOSÓW MANGO marki sattva

BALSAM DO CIAŁA MANGO marki Sattva

MYDŁO GLICERYNOWE MANGO marki Sattva

 

Nowość-6

 

Dodaj komentarz