Mango lassi – smak słońca.

mango lassi 2

W Indiach żar leje się z nieba przez większą część roku 😉

Aby nieco ulżyć sobie w te upalne dni,  Indusi intuicyjnie korzystając z ajurwedyjskiej wiedzy, popijają lassi, czyli jogurtowy napój, który świetnie orzeźwia i chłodzi.

Możemy spotkać wiele jego rodzai, ale jest jeden szczególny, kochany  przez wielu.  Mowa o mango lassi ❤

Mango lassi to chyba najpopularniejszy a na pewno najpyszniejszy ze wszystkich indyjskich napoi.  Najlepiej smakuje wykonany z dojrzałych, słodkich mango, z niewielkim dodatkiem kardamonu.

W Polsce niestety nie tak łatwo jest dostać dobre mango. To co oferuje większość sklepów nijak nie przypomina króla owoców.  Jest jednak na to sposób. Wystarczy zaopatrzyć się w gotową pulpę mango ( Np. Pulpa Mango Alphonso East End), dodać do niej jogurt i kardamon i …. gotowe.

Zaręczam, że efekt przerośnie Wasze najśmielsze oczekiwania !

Składniki na 4 – 6 porcji

– 2 szklanki ( po 250 ml) puree/pulpy z mango;

– 1 i 1/2 – 2 szklanki niekwaśnego jogurtu naturalnego;

– 1/4 szklanki mleka

– 3-4 ziarenka kardamonu / lub ok. 1 płaska łyżeczka kardamonu w proszku;

–  1/2 – 1 szklanka  chłodnej wody (dodajemy do uzyskania pożądanej konsystencji)

– ew. cukier lub miód do smaku

– ew. odrobina szafranu i 1-2 łyżeczki wody różanej ;

Przygotowanie:

Mleko podgrzewamy. Dodajemy szafran, kardamon, wodę różaną i cukier/miód i odstawiamy na 15 minut. Po tym czasie mieszamy składniki z pulpą z mango i jogurtem, aż lassi nabierze jednolitej konsystencji. Wedle uznania możemy dodać nieco zimnej wody (jeśli koktajl jest zbyt gęsty) lub dodać kilka kostek lodu. Dekorujemy posiekanymi pistacjami.

Podajemy schłodzone.

Smacznego !

I uwaga bo uzależnia 😉

Produkty potrzebne do wykonania mango lassi, znajdziesz w naszym sklepie Bombay Bazaar :

Mango odmiany Alphonso

Mango odmiany Kesar

Kardamon w ziarnach

Kardamon w proszku

Szafran

Woda różana

Dodaj komentarz