W Indiach żar leje się z nieba przez większą część roku 😉
Aby nieco ulżyć sobie w te upalne dni, Indusi intuicyjnie korzystając z ajurwedyjskiej wiedzy, popijają lassi, czyli jogurtowy napój, który świetnie orzeźwia i chłodzi.
Możemy spotkać wiele jego rodzai, ale jest jeden szczególny, kochany przez wielu. Mowa o mango lassi ❤
Mango lassi to chyba najpopularniejszy a na pewno najpyszniejszy ze wszystkich indyjskich napoi. Najlepiej smakuje wykonany z dojrzałych, słodkich mango, z niewielkim dodatkiem kardamonu.
W Polsce niestety nie tak łatwo jest dostać dobre mango. To co oferuje większość sklepów nijak nie przypomina króla owoców. Jest jednak na to sposób. Wystarczy zaopatrzyć się w gotową pulpę mango ( Np. Pulpa Mango Alphonso East End), dodać do niej jogurt i kardamon i …. gotowe.
Zaręczam, że efekt przerośnie Wasze najśmielsze oczekiwania !
Składniki na 4 – 6 porcji
– 2 szklanki ( po 250 ml) puree/pulpy z mango;
– 1 i 1/2 – 2 szklanki niekwaśnego jogurtu naturalnego;
– 1/4 szklanki mleka
– 3-4 ziarenka kardamonu / lub ok. 1 płaska łyżeczka kardamonu w proszku;
– 1/2 – 1 szklanka chłodnej wody (dodajemy do uzyskania pożądanej konsystencji)
– ew. cukier lub miód do smaku
– ew. odrobina szafranu i 1-2 łyżeczki wody różanej ;
Przygotowanie:
Mleko podgrzewamy. Dodajemy szafran, kardamon, wodę różaną i cukier/miód i odstawiamy na 15 minut. Po tym czasie mieszamy składniki z pulpą z mango i jogurtem, aż lassi nabierze jednolitej konsystencji. Wedle uznania możemy dodać nieco zimnej wody (jeśli koktajl jest zbyt gęsty) lub dodać kilka kostek lodu. Dekorujemy posiekanymi pistacjami.
Podajemy schłodzone.
Smacznego !
I uwaga bo uzależnia 😉
Produkty potrzebne do wykonania mango lassi, znajdziesz w naszym sklepie Bombay Bazaar :