Dal – czyli indyjski gulasz z soczewicy!

dnia

Aromatyczne, pikantne danie kuchni indyjskiej, które dość często pojawia się na wegetarianskich stołach.

lenses-2097626_960_720.jpg

Skłądniki:

Liście curry (2-3 szt)

400g czerwonej soczewicy 

1/2 łyżeczki kurkumy w proszku

1/2 łyżeczki chilli w proszku

1 łyżeczka proszku curry

1 czerwona cebula

4 ząbki czosnku

kawałek imbiru (4 cm )

masło ghee do smażenia

 

Sposób przygotowania:

Wypłukaną soczewice gotujemy w wodzie do miękkości, w półowie gotowania dodając przyprawy. Po ugotowaniu wykładamy z garnka do misy.

Cebulę obieramy, kroimy w kostkę. Obrany imbir oraz czosnek scieramy na tarce o grubych oczkach. Na patelnie podsmażamy na maśle ghee cebulę, czosnek, imbir, liście curry. Dodajemy ugotowany dal i gotujemy jeśczę przez 2-3 minuty.

Podajemy razem z ryżem.

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s