Aromatyczne, pikantne danie kuchni indyjskiej, które dość często pojawia się na wegetarianskich stołach.
Skłądniki:
Liście curry (2-3 szt)
400g czerwonej soczewicy
1/2 łyżeczki kurkumy w proszku
1/2 łyżeczki chilli w proszku
1 łyżeczka proszku curry
1 czerwona cebula
4 ząbki czosnku
kawałek imbiru (4 cm )
masło ghee do smażenia
Sposób przygotowania:
Wypłukaną soczewice gotujemy w wodzie do miękkości, w półowie gotowania dodając przyprawy. Po ugotowaniu wykładamy z garnka do misy.
Cebulę obieramy, kroimy w kostkę. Obrany imbir oraz czosnek scieramy na tarce o grubych oczkach. Na patelnie podsmażamy na maśle ghee cebulę, czosnek, imbir, liście curry. Dodajemy ugotowany dal i gotujemy jeśczę przez 2-3 minuty.
Podajemy razem z ryżem.