Ladoo – słodkie indyjskie kulki z semoliny

kid-635811_960_720

Są to bardzo słodkie kulki przygotowywane z kasz, mąki i bakalii. Jest wiele rodzajów ladoo. Poniżej instrukcja na ladoo z semoliny.
Składniki:
1/3 szklanka wody /lub mleka/
1/2 szkl. cukru
1 łyżka orzechy nerkowca (posiekane)
kilka rodzynek
Przygotowanie:
 
Do rondla wsypujemy semolinę, dodajemy 1 łyżkę masła lub ghee. Podgrzewamy na średnim ogniu ciągle mieszając, nie dłużej niż 5-6 minut.
2013-04-07 18.51.18
Po tym czasie przesypujemy semoline do innego naczynia. Do ronla, w którym podgrzewalismy semolinę wlewamy wodę i wsypujemy cukier oraz dodajemy kilka nitek szafranu. Mieszamy do całkowitego rozpuszczenia cukru, doprowadzamy do wrzenia. Zdejmujemy od razu w ognia i wsypujemy semolinę, mieszamy dokładnie przez parę minut. Wrzucamy orzechy nerkowca i  mieszamy. Odstawiamy na ok. godzinę.
Po godzinie, dodajemy mielony kardamon. Ponownie mieszamy.
Formujemy zgrabne kulki. W każdej umieszczamy rodzynkę lub orzech nerkowca.
Gotowe 🙂
2013-04-07 20.51.25
IMG_0175

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s