Dosa to rodzaj cienkich placków czy też naleśników popularnych zwłaszcza w południowych Indiach. Przygotowuje się je z różnego rodzaju soczewic (dal) czy kasz i ryżu.
Przygotowanie nie jest trudne jest jednak bardzo czasochłonne.
Przygotowanie nie jest trudne jest jednak bardzo czasochłonne.
Składniki:
- 1/2 szklanki żółtej fasolki mung (moong)
- 1/2 szklanki chana dal
- 1 szklanka białego dalu (urad dal)
- 1 szklanka długoziarnistego ryżu
- 1 łyżeczka soli
Przygotowanie:
Pierwszy etapem jest całonocne namaczanie dalu oraz ryżu – osobno dale, osobno ryż.
Następnego dnia miksujemy dal na gładką masę dodając ok 1/2 szklanki wody. Nie powinny być wyczuwalne grudki dalu. To samo robimy z ryżem – miksujemy jak najbardziej się da, aby powstało gładkie ciasto, można dodać ok. 1/2 szklanki wody. Następnie łączymy dokładnie oba ciasta – z dalu i z ryżu – całość powinna mieć konsystencję zbliżoną do ciasta naleśnikowego.
Połączone ciasto przekładamy do większego naczynia i odstawiamy w dosyć ciepłe miejsce na kolejne 12 godzin, aby rozpoczął się proces fermentacji. Ciasto będzie zwiększać objętość i pojawią się charakterystyczne bąbelki powietrza.
Kolejnym etapem jest smażenie dosa. Tuż przed smażeniem dodajemy do ciasta sól i mieszamy. Płaską patelnię (tava) rozgrzewamy dosyć mocno, po czym smarujemy delikatnie olejem. Zdjemujemy patelnię z ognia. Na środek patelni wylewamy łyżką odpowiednią ilość ciasta i okrężnymi ruchami rozprowadzamy je po całej patelni, aby było jak najcieńsze, jak papier :-). Kiedy uda się dobrze rozprowadzić ciasto, spowrotem kładziemy patelnię na ogniu, skrapiamy brzegi ciasta olejem. Kiedy placek zacznie brązowieć delikatnie podważamy go płaską łyżką, aby go nie uszkodzić. Placek zwijamy w rulon lub składamy na pół.
Dosa możemy podawać jako sam placek, możemy też wykorzystać nadzienie, np. ziemniaczki masala,jak na zdjęciu. Dosa podaje się na ogół z sambarem.
Dziękujemy za przepis: http://indienatalerzu.blogspot.com/2013/12/dosa-masala-indyjskie-nalesniki.html