Ciasto marchewkowe! Pyszne, świąteczne i zdrowe

dnia

Święta coraz bliżej i zapewne wielu z nas już rozmyśla o tym jakie łakocie na ten czas przygotować 😉 Zamiast ciast na mąkąch pszennych, pełnych cukru i nasyconych tłuszczy takich jak margaryna, warto przygotować coś co będzie nie tylko smaczne ale i zdrowe i odżywcze.

Znalazłam dla Was niezwykły przepis na ciasto marchewkowe pochodzący z książki „Dieta mądrych jelit”. Bezglutenowe i wegańskie.

Wypróbujcie i dajcie znać jak Wam smakowało.

Ciasto marchewkowe z kokosem.

Składniki:

  • 320 g startych marchewek
  • 80 g drobno posiekanych daktyli (lub 2 łyżki miodu) – ja polecam zmiksowane, wcześniej namoczone w wodzie daktyle lub zdrowy i lekko karmelowy w smaku cukier trzcinowy jaggery gur  Ajurweda nie zaleca aby podgrzewać miód do wysokich temperatur ponieważ sprawia to, że staje się on toksyczny.
  • 3 duże jaja ( najlepiej od szczęśliwych kur)
  • 150 g oleju kokosowego lub masła ghee 
  • skórka z 1 pomarańczy ( uprzednio sparzonej)
  • nasiona z 8 strączków kardamonu
  • 160 g mąki gryczanej (lub inne mąki bezglutenowej)
  • 120 g suszonego kokosa lub wiórków kokosowych (zachowaj 1 łyżkę do posypania po wierzchu) – 
  • 1 łyżka proszku do pieczenia
  • ½ łyżeczki soli
  • 120 g posiekanych orzechów włoskich

Wykonanie:

  1. Rozgrzej piekarnik do 170°C (150°C w piekarniku z termoobiegiem, poziom 3½ w piekarniku gazowym). Blachę o boku 20 cm nasmaruj tłuszczem i wyłóż papierem do pieczenia.
  2. W dużej misce wymieszaj marchewki, daktyle, jaja, olej kokosowy i skórkę z pomarańczy, a następnie dodaj resztę składników z wyjątkiem orzechów włoskich.
  3. Krótko zmiksuj mieszankę ręcznym blenderem lub robotem kuchennym, a następnie dodaj orzechy.
  4. Wyłóż mieszankę na przygotowaną blachę i piecz na środkowym poziomie piekarnika przez 60–75 minut, aż do uzyskania suchego patyczka. Jeśli wierzch robi się brązowy, a środek nie jest jeszcze upieczony, przykryj ciasto kawałkiem folii aluminiowej.
  5. Posyp ciasto po wierzchu 1 łyżką suszonego kokosa na 5 minut przed wyjęciem go z piekarnika.

carrot

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s