Tamra jal, czyli zdrowie wprost z miedzanego naczynia.

Woda jest nam niezbędna do życia. Przecież to głównie z niej jesteśmy zbudowani. Powoli odchodzimy już od picia butelkowanej wody z plastiku  a coraz częściej używamy filtrów do uzdatniania wody. Wszystko po to, aby była ona zdrowsza i miała lepszy smak.

Okazuje się, że już tysiące lat temu Ajurweda dysponowała wiedzą, która pozwalała wyeliminować z wody szkodliwe cząstki i mikroorganizmy.

Słowo ‘tamra’ oznacza w sanskrycie miedź, natomiast ‘jal’ – naczynie. Te dwa słowa oznaczają miedziane naczynie do przechowywania wody właśnie. Tamra jal stanowi silny fundament ajurwedy, mówiący o tym, że jeśli chcemy cieszyć się długo dobrym zdrowiem oraz pięknem cielesnym, to codziennie powinniśmy pić wodę z takiego naczynia.

Jak to działa w praktyce? Po wlaniu wody do naczynia miedzianego, rozpoczyna się proces jonizacji. Miedź generuje rodzaj energii elektromagnetycznej, zwanej prana shakti. Innymi słowy, metal ten emituje niezwykle ważną dla naszego zdrowia częstotliwość, określaną w ajurwedzie kategorią satwiczną. Wypita rano woda, która stała przez noc w miedzianym naczyniu, równoważy wszystkie trzy dosze (vata, pitta, kapha).

Picie wody z takiego naczynia posiada szereg korzyści zdrowotnych, m.in. zwiększa odporność organizmu i zmniejsza stany zapalne. Zaleca się, aby przechowywać przez noc wodę w miedzianym dzbanku przez czas nie krótszy niż 16 godzin, a następnie z samego rana wypić co najmniej jeden a najlepiej trzy kubki takiej wody.

WhatsApp Image 2018-11-29 at 14.21.51

Regularne jej picie nie tylko oczyszcza przewód pokarmowy, ale reguluje także perystaltykę jelit. Powoduje to, że nasz układ trawienny działa lepiej a to jak wiadomo jest fundamentem dobrego zdrowia!

Miedź zaliczana jest w przyrodzie do metalu o cechach tzw. oligodynamicznych, czyli jest metalem, który niszczy mikroorganizmy i wirusy. Bakterie nie są w stanie przetrwać na miedzianej powierzchni dłużej niż kilka godzin. Kiedy więc pijemy wodę, która stała przez noc w miedzianym naczyniu, możemy mieć pewność, że wszystkie bakterie zostały zabite. Silne właściwości antybakteryjne miedzi nie tylko hamują, ale także niszczą szkodliwe patogeny, które mogą wywołać bardzo poważne choroby przewodu pokarmowego, a nawet śmierć.

Badania wykazały np., że bakteria E.coli w kontakcie z miedzianą powierzchnią jest martwa już po 75 minutach.

Miedź jako silny przeciwutleniacz zapobiega procesom starzenia się komórek poprzez niszczenie wolnych rodników w naszym organizmie. Innymi słowy, powstrzymuje ona choroby degeneracyjne. Jej silne właściwości przeciwzapalne pomagają także przy bólach stawów. Jest niezbędna do produkcji hemoglobiny i melaniny oraz wytrzymałości kości. Reguluje proces wchłaniania się żelaza w organizmie. Pomaga w tworzeniu się nowych komórek. Minerał ten umożliwia przebieg normalnego procesu metabolicznego w związku z aminokwasami i witaminami. Wiele enzymów może działać prawidłowo tylko w obecności miedzi. Organizm wówczas lepiej absorbuje wszystkie składniki odżywcze z żywności oraz łatwiej wydala produkty przemiany materii.

Nie sposób pominąć wpływu miedzi na naszą skórę i urodę. Ajurweda przekonuje, że picie wody z miedzianego naczynia wygładza zmarszczki na twarzy, co sprawia, że młodniejemy. Możemy także używać tej wody do codziennej pielęgnacji ciała, przemywając nią twarz i oczy. W celu poprawy swojego zdrowia i urody zachęcamy do zaopatrzenia się w miedziane naczynie i regularne picie z niego wody następnego dnia rano. Może być to kubek  lub dzbanek.

Miedziane naczynia do przechowywania wody powinny być zawsze utrzymywane w czystości, ponieważ miedź pokrywa się po pewnym czasie tlenkami. W tym celu średnio co dwa, trzy dni czyścimy naczynia z nalotu delikatną gąbką z sokiem z cytryny i soli kuchennej w równej proporcji (2 łyżki stołowe soku z cytryny i 2 łyżki stołowe soli kuchennej).

Miedziane naczynia możesz kupić tu 

WhatsApp Image 2018-11-29 at 14.22.30.jpeg

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Connecting to %s