Jeera rice, czyli aromatyczny ryż z kminem rzymskim.

vata królowa dosz2 (1)

Jeera czyli kmin rzymski. Jedna z częściej używanych przypraw w kuchni indyjskiej. Zdrowa i aromatyczna. Dodana do ryżu nadaje mu całkiem nowy charakter. Idealne dopełnienie wszelkiej maści masali, dhali czy nawet dań mięsnych.

Jak przygotować ? Bardzo prosto !

Składniki:
  • 1 szklanka ryżu basmati
  • 2.5 szklanki wody
  • sól do smaku ( 1/2 łyżeczki )
  • 2 łyżki oleju do smażenia
  • 2 łyżeczki ziaren kminu
  • 1 duża cebula
  • kilka liści kolendry
  • 2 goździki
  • 1 kawałek cynamonu
  • 1 liść laurowy
Przygotowanie/Preparation:
  1. Ryż płuczemy pod bieżącą wodą.
  2. Gotujemy ryż w dwóch szklankach posolonej wody, aż będzie prawie miękki – ale nie całkowicie ugotowany ( 5 minut ) – następnie odcedzamy.
  3. Podgrzewamy olej na dużej patelni, wrzucamy posiekaną drobno cebulę i smażymy na lekko złoty kolor.
  4. Wrzucamy na patelnię nasiona kminu ( w opcji można dodać liść laurowy, cynamon i goździki ), smażymy przez chwilę dla wydobycia aromatu, mieszając.
  5. Dodajemy ryż, wlewamy pół szklanki wody i wszystko mieszamy.
  6. Gotujemy na małym ogniu pod przykryciem, aż woda zostanie wchłonięta.
  7. Gotowe danie możemy przybrać listkami kolendry.

Smacznego!

Produkty potrzebne do przyrządzenia Jeera rice kupisz tutaj:

Ryż Basmati 1 kg

Kmin rzymski ziarna

Goździki

Cynamon kora

ryż2.jpg

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Connecting to %s