Chana dal, czyli ciecierzyca po indyjsku

Dziś kolejny, obiecany przepis. W ankiecie zdecydowaliście, że chcielibyście wspólnie z nami ugotować coś z użyciem ciecierzycy. Długo zastanawiałam się co Wam zaproponować bo możliwości jest bez liku. Myślę jednak, że warto zacząć od tradycji i to właśnie dziś chciałabym Wam zaproponować 🙂

Przed Wami – chana dal. Pyszna ciecierzyca w gęstym sosie. Świetnie smakuje w ryżem i/lub chlebkami roti. Idealna potrawa na zimne dni, gdy ma się ochotę na coś rozgrzewającego. Pełna błonnika, szybka, sycąca i aromatyczna.

Przepis na około 4-6 porcji
Łączny czas przygotowania ok. 45 min

SKŁADNIKI

  • 2 łyżki / 30 ml oleju lub masła ghee (klarowanego) do smażenia
  • 2-3 ząbki czosnku, drobno posiekane
  • 1 duża cebula, drobno posiekana
  • 5 łyżeczek startego świeżego imbiru
  • 1½ łyżeczki soli
  • 2 łyżeczki kolendry
  • 1-1½ łyżeczki ostrego chili
  • 4 łyżeczki kuminu
  • 1½ łyżeczki kurkumy
  • 2 łyżeczki garam masala
  • 5 szklanek ugotowanej cieciorki
  • 2 x 400g puszki pomidorów
  • 2 łyżeczki cukru (szczególnie gdy pomidory zawierają kwasek cytrynowy)
  • ugotowany ryż basmati lub chlebki roti – do podania
  • świeża kolendra, do podania

PRZYGOTOWANIE

  1. Dzień wcześniej zalej dużą ilością wody około 400 gram ( 2 szklanki) ciecierzycę a    następnie ugotuj ją z odrobiną sody oczyszczonej do miękkości.
  2. Następnie podgrzej olej lub masło ghee w garnku o grubym dnie. Na małym ogniu,  często mieszając podsmaż cebulę aż prawie się zeszkli.
  3. Dodaj posiekany czosnek i starty imbir. Możesz również użyć gotowej pasty                imbirowo- czosnkowej. Smaż aż cebula całkiem się zeszkli, a czosnek i imbir zaczną pięknie pachnieć.
  4. Dodaj wszystkie przyprawy i dobrze wymieszaj. Smaż na małym ogniu przez kilka  minut często mieszając by przyprawy się nie przypaliły.
  5. Dodaj pomidory, cieciorkę, połowę soli i około 100-200 ml wody. Gotuj bez                   przykrycia na wolnym ogniu przez 20-30 minut aż sos zgęstnieje.
  6. Przypraw solą i cukrem jeśli sos jest zbyt kwaśny. Dal smakuje jeszcze lepiej w          dzień a nawet kilka dni po zrobieniu.
  7. Podawaj z ryżem basmati lub chlebkiem roti, posypane dużą ilością świeżej                kolendry

Smacznego !

Produkty do wykonania tej potrawy kupisz tu:

Chana – ciecierzyca łuskana

Masło ghee

Kolendra mielona

Kmin rzymski

Chilli mielone

Garam masala

Ryż basmati – 1kg

Mąka atta premium 5kg

chana masala

 

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s