Poznaj właściwości olejku sandałowego

Olejek sandałowy znany jest w już od tysiącleci, a jego uzdrawiające właściwości wykorzystuje się w medycynie indyjskiej i chińskiej do dziś.

Olejek otrzymuje się poprzez destylację drzazgi drzewa sandałowego z parą wodną.

W Indiach używany jest w celach duchowych i mistycznych. Dzięki swoim właściwościom poprawiającym samopoczucie, rozjaśniającym koncentrację i świadomość (stymuluje aktywność szyszynki) często używany jest do medytacji i w różnych indyjskich obrzędach.

buddhism-and-candles

Jego głęboki, intensywny, słodki, zmysłowy balsamiczny zapach wykorzystywany jest w kosmetologii jako dodatek wzbogacający do perfum, balsamów, kremów a nawet szamponów.

 

Silne właściwości antyseptyczne i  przeciw zapalne stosowane są w leczeniu różnych stanów zapalnych skóry. Olejek doskonale regeneruje i wspomaga leczenie ran, wyprysków  łuszczycy, trądziku oraz innych zmian skórnych. Kilka kropel oleju dodanego do balsamu wygładzi suchą, starzejącą się skórę oraz zredukuje zmarszczki.

Oprócz tego olejek z drzewa sandałowego świetnie sprawdza się w walce z przebarwieniami skóry. Olejek wyrównuje koloryt skóry oraz leczy drobne przebarwienia. Dodanie kilku kropel do ulubionego kremu, lub olejku np. kokosowego rozświetli cerę.

Drzewo sandałowe jest w Indiach od setek lat nieodłącznym elementem medycyny ajurwedyjskiej. Szczególnie ważne dla aromaterapeutycznego działania olejku są jego właściwości antyseptyczne i przeciwzapalne. Rozcieńczony dobrym olejem roślinnym stosowany jest do pielęgnacji cery trądzikowej, zanieczyszczonej i skłonnej do wyprysków. Działanie wykrztuśne, przeciwzapalne i rozgrzewające zapewnia skuteczność olejku w przypadku schorzeń dróg oddechowych, takich jak kaszel, katar, zapalenie oskrzeli i zapalenie gardła.

„Aromaterapia leksykon roślin leczniczych – Marion Romer”

sandalwoods-science

Aromatyczna kąpiel z dodatkiem kropli z olejkiem sandałowym odżywi suchą, dojrzałą skórę i nada jej cudownego orientalnego zapachu.

10 kropli olejku sandałowego mieszamy z łyżką stołową miodu i 1/2 szklanki mleka i dodajemy do kapieli.

Olejek z drzewa sandałowego działa silnie aromaterapeutycznie: relaksująco i odprężająco.

Masaż z olejkiem świetnie sprawdzi się u osób zestresowanych i przepracowanych.

Balsamiczny, ciepły zapach drzewa sandałowego delikatnie uspokaja i pomaga w relaksie, a oprócz tego ułatwia zasypianie.

W aromaterapii olejek sandałowy stosowany jest również przy problemach z pamięcią i koncentracją.

Massage-2.jpg

Olejek można łączyć z innymi olejkami eterycznymi.

Dobrze komponuje się z olejkiem różanym, lawendowym, geranium, jaśminowym, ylang-ylang, bergamotowym i paczuli.

 

Nie należy stosować olejku eterycznego z drzewa sandałowego w formie nierozcieńczonej bezpośrednio na skórę. Olejek eteryczny jest substancją silnie skoncentrowaną, którą należy wcześniej rozprowadzić w olejku bazowym np. oleju kokosowym, migdałowym lub słonecznikowym.

Glass dropper with amber bottle

100% naturalny, najwyższej jakości, czysty olejek eteryczny uzyskany z drewna sandałowego – Sandałowca Białego (Santalum album) dostaniecie tutaj:

https://www.sattva.pl/sattva-essential-sandalwood-oil-10ml

 

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s